Történelem
Történet
Cikkek
Múzeumok
Kontakt
Fórum
Vendégkönyv
Linkek
Technika
Típusok
Restaurálás
Felújítás
Tuning
Szakirodalom
Galériák
Motorosok
Találkozók
Börzék
Videók

 

 

Restaurálás
[ Frissítve 2005.07.10. ]

Szabó Tamás (as. RG500) mutatja be P20-asa restaurálását.

Az egész úgy kezdõdött, hogy volt egy üres váz és egy hozzá tartozó blokk papírok nélkül.

A váz le lett mosva a kikopott középálvány furatok fel lettek fúrva szabályosra. Azután a váz kapott egy fényezést csak úgy házilag.

Miután semmi hely nem volt így fel lett kötve a plafonra. Alatta egy akril sarok kád volt minden csomagolás nélkül amit nem mertünk az építkezésen hagyni. Ilyen körülmények melllett az ember nagyon megtanul úgy szerelni, hogy semmit ne ejtsen le.

A többi alkatrész egykis homokozó után a krómozóba vagy lakatoshoz és fényezõhöz indult

Elõször az került felújjításra és felszerelésre amihez könnyen hozzá fértem.

A kürt ami nem rávaló de felújjításra érdemes darabot nem találtam

Hátulja új fekete fényt elej új krómot kapott és az érintkezõi is fel lettek csiszolva.

A hátsó villa

A képen nem látszik, de új mûanyag perselyt és zsírzó szemeket kapott. Lényeges a tengelyben kipucolni az öreg zsírt a furatokból ez a késõbbi karbantartáskor jól jön.

A hátsó teleszkóp

Miután ilyet még soha nem szedtem szét eddig és a teteje jó vastagon le folt festve így kb 2 óra kellett mire kiszúrtam a tetelyén a kis stiftet. Ennek kiütése után már volt értelme tekergetni a tetejét és szépen szét is jött. Az összerakáshoz a lehetõ legsûrûbb motorolajat használtam a köny szerinti 39cm3 mennyiségben. A börzéken beszerezhetõ alkatrész jegyzék elég jó segítség az összerakáshoz.

Így nézett ki mindez felrakva.

A nagy lapos alátétek a teleszkóp gumijainak egyenletes nyomását szolgálták kb egy hét után lecseréltem õket az eredeti méretre, így szép lett a gumi formája és nincs sehol kitüremkedés.

A következõ lépés a kormánykiflik beszerelése volt a váznyakba errõl sajnos nem készült kép mivel így is kb tizedik esetre sikerült berakni úgy, hogy minden golyó a helyére került és nem esett le semmi. természetesen ez is a plafonra szerelt állapotban történt.

Következett az elsõ teleszkóp és itt jött a fekete leves. A nállam lévõ két pár teleszkóp nem igazán hasonlított egymásra. A különbségek:

A hosszuk kb 3 cm-t eltér

Alsó olajfuratok száma és mérete eltérõ:

Középsõ kúposságuk más:

Felsõ végükben a menet mérete és helyzete eltér. Az elsõ a kívül kerek bekül hatszög felsõrészû csavar való. A másodikba a sima hatszög fejû.

Ezek után úgy döntöttem, hogy a jobb állapotú lesz a motorban. És nekiálltam összerakni.

Új bronzperselysek készültek a két alsó a belsõ szárra szoros a külsõre laza illesztéssel a felsõ pedig éppen ellenkezõleg. A felsõnek van egy kis pereme ami az alsórésztõl függõen ha van neki perem akkor abba ha nincs akkor a a menet tetejére ül fel.

A következõ meglepetés az elsõ teleszkóp berakásakor ért.

A nagynehezen beszerzett lámpatartó az elsõ szériás rövidebb váznyakkal készült típusra való így nem igazán lehet feltenni. Az index pannónia fórumán sikerült egy cserepartnert találnom ( köszönet "kéthengeres" kollégának) igaz több száz kilométerre tõllem. A következõ börzén cseréltünk, persze a cseredarab nem volt frissen fényezve így ez a kis hiba kb 1 hónapra leállította a munkát legalábbis ebben az irányban. Így neki láttam a kerekeknek.

A dobok fel lettek szabályozva új csapágyakat és menesztõ gumit kapott. Új küllõk a börzérõl kerültek az összefûzést és centírozást pedig Varró Feri barátom vállalta Ezúton is köszönöm neki ezt és a többi segítséget is.

A hátsó lánkerék is új csapágyakat és koszorút kapott. Valamint új acél csavarokat.

Visszatérve a motor elejére felkerült az elsõ lámpa fej új bevezetõ gumikkal.

Az elsõ sárvédõ is felkerült. Érdemes gyûjteni hozzá a 14-es fejû csavart, mert a 13-as könnyen elforog a teleszkóp csavar fej rögzítõ részében.

A pálca tartó meg csak a nehezen beszerezhetõ lapos hatszög fejû csavarral szép.

A vázról ezek után már nem készült kép egy hétvége alatt bekerültek a kerekek felkerült a kormány a markolatokkal a hátsó sárvédõ és az új kábel köteg is helyre került.

Következett a blokk.

A fõtengely felújjítását és a hengerek fúrását Petró Bandi bácsira bíztam és eddigi tapasztalataim alapján nem bántam meg. Sajnos a fõtengelyek berakását nem vállalta.

A blokk trisós vízben lett áztatva az eredeti felület visszanyeréséhez.

Elõször bekerült a labirint tömítés a két zéger közé

Majd az egyik csapágy és a belsõ rész következett

A labirint kenése a felömlõ melletti nyilláson keresztül valósul meg ezért lényege, hogy ez a nyíllás tiszta maradjon és a zéger gyûrû úgy legyen behelyezve, hogy ne zárja el a nyíllást. A zégerpálya körkörös, úgyhogy erre figyelni kell különben el lehet zárni a nyílás keresztmetszetének a felét.

Következett a többi csapágy

Majd bekerült a km meghajtás

A kihajtából 3 féle létezik

1. az elsõ szériás szóló (16 fogú+ kislánckerék 15 fog )

2. az elsõ szériás oldalkocsis és a második szériás szóló (18 fogú+ kislánckerék 14 fog )

3. a második szériás oldalkocsis motorokhoz. (20 fogú+ kislánckerék 13 fog )

Bekerült a kuplung kinyomó tengelye.

Itt nincs semilyen tömités gyárilag így ha valaki sokat motorozik esõben könnyen vizes lehet az olaj. Láttam már olyan házi magoldást, hogy martak helyet egy szimmeringnek a blokkban.

Ígynéz ki ha a helyén van

Következett a sokak által dícsért váltó

Mindkét képen látható, hogy két féle villa létezett. Az a rész ami a villából belemegy a forgódob résébe eredetileg szépen bevolt illesztve és egy stiftel keresztben rögzítve. késõbb ez egyszerûsödött egy heggesztõvel való odapöttyintésre de ez is kivállóan megfelel.

Mivel minden fogaskerékkbõl és kapcsoló villából rendelkeztem újjal így szétszedtem a váltót.

A váltó amilyen egyszerû a berugó annál bonyolultabb és nem is sikerült annyira. (szerintem) A racsni ami megkopik mert túl puha.

A racsni darabokban

 

És össze rakva

És amit okoz ha rosszul van a helyretéve vagy ha jól van de durván rugdossák és nem csak tapossák.

A csavarhúzó piros végénél kéne lenni egy fém lapnak ami vissza tolja a racsnit alaphelyzetbe. Ez azonban általában letörik.

A váltó kapott új forgó dobot

és kapcsoló villákat is

Ezután bekerült a fõtengely majd az egész blokk a motorba kábeleket bekötöttem felkerült az ülés és a kipufogó ( Sárvári Csabiéktól) és a tank is. Gyújtás és porlasztóbeállítás után el is indult.

Minõsítés, vizsga és okmányiroda után lett forgalmi

Rendszám

és kész.

A használat során a kuplung csúszott mert az eredeti parafás lamellák rossz híre miatt "lecso" tanácsára müanyag lamellát használtam. Az ok az, hogy a fém tárcsák nem lettek síklapolva ( valahogy elfelejtõdött) és a müanyag lamella nem vette fel az egyenletlenségeket.Ez síklapolás után megoldódott.

Itt a vége írjon más is.

Ui: A helyesírási hibákért semmilyen felelõséget nem vállalok.

posted by RG500 22:12 2005.maj.13.